#teamsascha

“Hallo lieve allemaal,

Mag ik even jullie aandacht? Ik ben Basile, 1 jaar en 9 maanden oud en de jongste broer van Fleur en Arthur.

Van zodra ik me voor het eerst kenbaar maakte, in de vorm van een streepje op een zwangerschapstest, gingen mijn ouders op zoek naar een geschikte opvang in de buurt. Dat is nodig, want opvang vinden is niet gemakkelijk, dat weten we allemaal, je moet er snel bij zijn! Omdat mijn broer en zus jaren geleden naar een opvang en school in een andere gemeente gingen, was het een nieuwe zoektocht en ging mijn mama ten rade bij andere schoolmama’s. Want goede en betrouwbare referenties zijn haar veel waard! Daarnaast was het ook belangrijk dat de opvang niet te ver van school gelegen zou zijn, zodat de rit ’s ochtends geen enorme omweg zou vormen. Vele mama’s raadden Kinderdagverblijf Sascha in Heide aan. Dus de mijne ging een bezoekje brengen om te kijken of ze mij daar met een gerust hart kon achterlaten. Sascha zelf was eerst niet zo spraakzaam, maar met zoveel kindjes om haar heen, was dat ook niet verwonderlijk. De opvang zelf zag er heel netjes uit, het was een alleenstaande nieuwbouw, waar net nog een uitbreiding werd gebouwd. De grote tuin was zeker ook een groot pluspunt. Lang heeft mijn mama niet getwijfeld, mede dankzij de lovende woorden van anderen.

Van zodra ik 3 maanden oud was, moesten mijn mama en papa me 3,5 dag in de week bij Sascha laten spelen, eten en slapen. In het begin was ik echt nog een kleine baby dus dat spelen was nog niet meteen aan de orde, maar gaandeweg leerde ik alle kindjes kennen en leerde ik niet alleen met speelgoed spelen, maar ook met andere kindjes van verschillende leeftijden. Dat vinden mijn ouders heel positief, zodat ik niet enkel met andere baby’s zou optrekken, maar ook met de grotere kindjes die al veel meer kunnen!

Het viel mijn ouders ook op dat, wanneer andere ouders hun kindje kwamen afzetten of halen, de oudere broers en/of zussen steevast de auto uitsprongen om “hun” Sascha nog even te komen omhelzen. Super om te zien dat zij nog zo geliefd is en zeker niet vergeten! “Niet zo spraakzaam” bleek hartverwarmend!

Na een tijdje kregen alle ouders de toegang tot een app, waar het hele reilen en zeilen van de dagopvang te volgen valt. Wanneer ik toekom, wat ik als tienuurtje heb gegeten, wat de pot schaft ’s middags, wanneer ik  ga slapen, wanneer ik een nieuwe pamper moet, en wanneer ik word opgehaald. Ook aanvragen voor verlof of extra opvangdagen kunnen daarmee aangevraagd worden, super handig! Geregeld worden er ook foto’s op de app gezet zodat het voor de ouders leuk meekijken is!

Jullie kunnen het hier lezen: ik ben supermega content dat ik daar zo goed word opgevangen en verzorgd!

Maar vorige week werd alles ineens heel erg zwart. Plots kreeg Sascha een mail van Kind en Gezin, die liet weten dat ze moest sluiten. En wel binnen 4 weken ?!?! Ongeloof en verbijstering bij alle ouders! Want ja, er waren het laatste jaar wel enkele onaangekondigde controles geweest, maar meer dan dat wist niemand. En wat kon er nu mislopen in een creche die zo geliefd is door iedereen? Blijkbaar wel wat, weten we nu. Maar na zorgvuldig opvragen van alle rapporten, bevragen van allerlei kanalen, staat het als een paal boven water: het zijn grotendeels administratieve en/of praktische tekortkomingen die, toegegeven, misschien wel wat beter opgevolgd mochten worden door die drukbezette Sascha. Maar dat is het net, ze is zoooo enorm bezig met haar kindjes dat dit af en toe een beetje werd verwaarloosd. We lezen soms in de krant over creches waar kindjes slecht worden behandeld en zelfs mishandeld. Dat is de nachtmerrie van elke ouder en natuurlijk mogen zulke zaken niet gebeuren! En ja, regels moeten er zijn want het gaat tenslotte om ons, de grootste schatten van onze ouders! Maar in dit geval gaat het vele bruggen te ver. Het is toch ook wel heel raar dat geen énkele ouder van kindjes die bij Sascha gaan EN gingen de voorbije jaren, één klacht of negatieve ervaring heeft. Meer nog, geen enkele ouder werd door Kind en Gezin bevraagd of zelf op de hoogte gebracht van wat er aan het gebeuren was.

Ik kan hier uren doorgaan over wat er allemaal zo super is bij Sascha en wat er in de ogen van sommige instanties iets minder super zou zijn. Maar ik wil jullie simpelweg vragen: HELP MIJ! HELP AL MIJN VRIENDJES! Het is niet ok om zoveel kindjes ineens “op straat” te zetten zonder enig alternatief of oplossing. Ik wil ook helemaal nergens anders naartoe. Ik ben het hier gewoon en vind het superleuk. Nu ga ik slapen want morgen is weer een nieuwe dag vol spel en fun! Slaapwel!”

Ok ’t is nog effe de mama hier. Basile ligt in zijn bed en is absoluut nog niet van plan om zijn ogen te sluiten, ondanks hij stikkapot is, uiteraard! Terwijl op de achtergrond zijn tutjes in het rond vliegen en er 3 muzieklampjes tegelijk spelen, typ ik deze brief in de hoop dat hij gelezen en gedeeld wordt. Want echt mensen: DIT IS NIET OK ! Dit gaat boven mijn, ons en velen hun verstand. Wij zijn PRO regels en instanties die ervoor zorgen dat onze kinderen in een degelijke opvang terecht komen. Wij zijn TEGEN diezelfde regels en instanties als ze op zulke manier te werk gaan. Het druist tegen alle gevoel in dat wij, tientallen ouders, dit zomaar zouden laten gebeuren. Wij gaan vechten! Wij gaan laten zien dat we ons, wat de uitkomst straks ook mag zijn, niet zomaar gaan laten doen door iets wat ogenschijnlijk onaantastbaar is.

Eén ding is nu al overduidelijk: er is een ongelooflijke kracht ontstaan tussen vele ouders, zelfs school-overschrijdend en dat is toch alvast één mooi gegeven. Wij gaan ervoor! Wij zijn #teamsascha!

Jullie kunnen ons helpen met deze petitie te ondertekenen:

http://kinderdagverblijfsaschamoetopenblijven.petitie.be/

(let wel, er komt een bevestigingsmail, eventueel in de spam!)

Ik zou dit niet schrijven als ik niet zo zeker (en kwaad!) was van deze onrechtvaardigheid!

Alvast bedankt om dit te delen!

Liefs, Katrien

Artikels en reportages die reeds verschenen zijn, kunnen jullie hier raadplegen:

bas-3249

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s