Het Noorden kwijt? Gevonden!

Reizen, het is elk jaar een heet hangijzer. Vooral bij mij dan, manlief ligt minder wakker van waar we in de zomer heen trekken. Tot hiertoe is de zon steeds de grote leidraad en sinds er kinderen zijn, spelen er ook andere criteria mee. Maar vertrekken zullen we, daar zal ik wel voor zorgen!

Sinds ik meer bezig ben met fotografie, zijn mijn proiriteiten ook lichtjes gewijzigd, geef ik toe. Waar ik vroeger nooit het zuiden de rug zou toekeren, letterlijk dan, ben ik nu wel heel nieuwsgierig naar wat daar in het noorden allemaal te beleven valt. En gezien mijn man vanaf seconde één mijn fascinatie helemaal deelt, is het snel beslist: Zweden, here we come! Of beter:
Här kommer vi!!

Ik begin al snel allerlei sites uit te pluizen, gaan we voor campings of huisjes, met de boot of niet…? Help, er zijn zoveel mogelijkheden, maar we zijn ook wat beperkt, in tijd dan. Want mijn bouwverlof is niet flexibel en het scoutskamp van de kinderen evenmin. Ik besluit een oproep te lanceren op de facebookpagina “Globetrottende gezinnen” van Reismicrobe Nies (dikke aanrader voor mensen die ver en minder ver willen reizen met hun kroost!) en al snel krijg ik reacties met ervaringen en tips van fellow-vakantiegangers. Eén daarvan komt van iemand die net een reisbureautje heeft opgestart, met als thema duurzaam reizen: Stap1. We beginnen wat te chatten en grappig genoeg is het ook nog eens de zus van een schoolmama, hoe zot is dat? Ze bieden uitgestippelde reizen aan in verschillende formules, waarbij wij kiezen voor een uitgewerkt voorstel qua traject én accommodaties, maar die we zelf boeken. Op die manier zijn we zeker dat het goed zit qua verwachtingen en is er toch nog alle vrijheid. Yes, we twijfelen niet lang en alles ligt snel vast! Met de overzetboot via Duitsland naar Zweden, daar wat rondtrekken en via Denemarken met de wagen terug naar huis, met als laatste hoogtepunt voor de kinderen: Legoland.

En dan is daar ineens Spelbreker Rona. Ik kan hier een paar alinea’s over schrijven, maar het komt neer op het volgende; Zweden is open en code groen, Denemarken is daarentegen verboden gebied voor Belgen. Dus, we annuleren Legoland en boeken een boot terug, een paar dagen eerder dan gepland maar dat zou de pret niet bederven. Er is wel wat onzekerheid gezien de codes zo snel veranderen en daarnaast hebben die gekke Zweden daar heel andere regels op corona-gebied. Lees: geen 🙂 Maar we zitten in rustige omgevingen, onder ons, in de natuur, dus ik maak me niet al te veel zorgen.

Op 10 juli is het dan zo ver! We vertrekken met een volgeladen wagen naar Lübeck in Duitsland, waar we ’s avonds rond 22u de veerboot nemen richting Trelleborg in Zweden. Je kan deze tocht ook overdag doen, maar met 3 wakkere kinderen 7u op een boot doorbrengen, dat zie ik niet zitten, niet in corona tijden, en anders ook niet, hehe. Dus slapen we met z’n allen in een klein maar gezellig hutje, en de volgende ochtend om 6u meer je aan in Zweden. Wat mij betreft de ideale start van de vakantie!

Onze eerste camping ligt in Kalmar, een 320 km rijden naar het westen. We rijden langs de kustlijn en stoppen af en toe op plekken die er mooi uitzien, om te picknicken of gewoon te genieten van het uitzicht. Je weet het of niet, maar in Zweden heb je dus ook supermooie stranden!

In de late namiddag komen we aan op onze eerste verblijfplaats: First Camp Stensö-Kalmar. Onze “Stensöstuga”, waar je met 5 in kan slapen, is een modern houten huisje met alle voorzieningen. De camping zelf heeft een superleuke speeltuin voor de kinderen, inclusief gigantisch opblaaskussen om op te springen. 😉 De camping ligt ook vlak bij het water, wat voor mij persoonlijk een grote plus is. Het weer ziet er goed uit de komende dagen, we hebben er ongelooflijk veel zin in!

En dan kwamen er plots talrijke whatsapp berichten binnen. Zweden is plots code rood! F*******ck!! Da meende ni?! Ineens, van groen naar rood. In België gaan de cijfers weer de hoogte in terwijl in Zweden de curves alleen maar dalen. We snappen het totaal niet. Maar 14 dagen in quarantaine na thuiskomst is geen optie. De kinderen kijken uit naar hun scoutskamp en mijn man kan ook niet van thuis werken (zeker gezien het feit dat hij al 2 maanden zonder inkomen zat tijdens de lockdown). We besluiten om toch nog naar onze tweede locatie te rijden, daar de boeking te switchen van 5 overnachtingen naar 2, en dan naar huis te rijden via Denemarken (waar je ondertussen als toerist wel door mocht reizen). De derde locatie cancellen we met pijn in het hart.

We proberen toch nog te genieten van de paar daagjes die ons resten, bezoeken het gezellig dorpje Borgholm, en gaan minigolven, iets wat hier in Zweden blijkbaar heel populair is. Ook Barnens Gård, een outdoor speelparadijs in de buurt, was een gigantisch succes.

De volgende stop is in Älmhult, 160 km naar het binnenland. Onderweg stoppen we nog aan een legendarisch autokerkhof te midden in de bossen, Kyrkö mosse. Echt surreëel en de moeite om met de kinderen te bezoeken.

De tweede camping , Sjöstugans Camping & Hostel, is gelegen aan een meer. We verblijven wederom in een huisje, deze keer iets minder modern, en het keukentje is wel heel erg klein. Gezien we toch zoveel mogelijk zelf koken, zorgt dit voor een beetje improvisatie, maar 5-gangen-maaltijden zijn we sowieso niet echt van plan 😉 Het weer is die twee dagen iets minder, maar we maken een mooie wandeling met onze flashy nieuwe regenjassen en bezoeken ook de plaatselijke Ikea, die gigantisch is en lang niet zo druk bezocht als die in Wijlrijk 😉 En… zweedse ballekes zijn net haalbaar op dat dubbel kookplaatje haha!

En dan, ik verzin het niet… wordt Zweden code oranje.

Alweer van F*****ck! Da meende ni?!

Soit, de oorspronkelijke overige 3 nachten op onze camping zijn alweer volgeboekt dus daar blijven is niet aan de orde. Ik transformeer in een Google Machien en begin te zoeken naar een camping in de buurt die nog vrij is de komende dagen. Ook de laatste accommodatie tracht ik te bereiken om onze geannuleerde nachten terug te boeken. Dit is niet evident, want alle Zweden doen ook aan staycation heb ik de indruk. En het lukt, we kunnen twee nachten verblijven in een camping aan een natuurreservaat en de laatste stop is ook bevestigd.

Amaaaaai echt, die stress! Niet fijn zo midden in een vakantie, maar de beslissing om toch te blijven, al is het 2 nachten minder dan voorheen, maakt me zo gelukkig! Hier hebben we echt nood aan, na die maanden lockdown. Nu kan ik pas echt ademhalen en me laten overspoelen door de rust die ik in Zweden zoek.

En geloof het of niet, maar onze onverwachte extra camping (Getnö Gard Lake Asnen Resort) is de allermooiste van de hele reis! Een parel midden in een natuurreservaat, in een typisch rood huisje dat alle ruimte heeft, met de dichtste buur op minstens 100m van ons. Omsingeld door meren, waar je naar hartenlust kan kanoën en kajakken. ZALIG! En de zon deelt ons enthousiasme, het is ondertussen echt zomers warm!

We huren een kano, met z’n vijven jawel! Beetje opletten met onze jongste, maar hij blijft braaf zitten en geniet mee van de stilte. Want echt, je bent daar vaak helemaal op je eentje in de natuur, alleen maar water en wat vogels om je heen… dat kennen we in België niet! Ook huren we eens een motorbootje, iets minder stil, maar wel wat comfortabeler en zo doen we toch wat meer afstand 😉

We blijven de hele tijd in het reservaat,: geen wilde plannen, dat is ons plan! Zwemmen, kampvuurtjes en avondwandelingen maken en genieten van de zonsondergang.

Je ziet, ik kan hier foto’s blijven posten, het is er dan ook echt het paradijs.

Jammer genoeg moeten we na twee overnachtingen alweer vertrekken. De laatste stop is Malmö, vlakbij Denemarken en dus geografisch een goede keuze. Zonder corona een leuke afwisseling, maar de eerlijkheid gebied ons wel te zeggen dat we liever in de natuur verblijven. De stad bezoeken slaan we over deze tijden, en ook een leuk restaurantje doen zit er niet in. De camping waar we verblijven, is er wel eentje dat origineel is in al zijn facetten. Op een beetje een urban site zijn allerlei pipowagens omgetoverd in slaapplekjes. Het thema is circus, de camping heet dan ook toepasselijk Grand Circus Hotel. De wagen waar wij met z’n vijven in slapen, is echt superschattig ingericht. Er staat een grote circustent waar af en toe optredens worden gegeven, en op een grasveldje staat allemaal leuk speelgoed voor de kinderen. Hier hebben we geen aparte douche, maar de sanitaire wagens zijn heel ruim en netjes. De kinderen vinden het alleszins top en we slapen in een zalig bed (wel met Basile tussen ons in haha!) De eigenaars zijn heel hartelijk, en heb er wat mee te doen gezien de vele gecancelde boekingen. Ik ben echt gecharmeerd door de leuke inrichting en felle kleurtjes overal!

Gezien we Malmö overslaan, is het wat uitzoeken wat we de laatste dag gaan doen. En origineel als we zijn, zoeken we een paar stranden op, want de temperatuur is inmiddels gestegen tot 27 graden. Jammer genoeg zijn we niet alleen, de Zweden hebben ook zin om hun zwembroek aan te doen, dus het is soms wat druk. Met het zicht op The Bridge, zwemmen we de laatste keer in Zweedse wateren en vragen aan een local om een foto te nemen van ons gezin, hét bewijs dat ik er ook bij ben hahaha!

En dan zit het er alweer op 😦 Zo jammer dat we al terug naar België moeten, ik zou gerust nog 2 weken langer kunnen blijven! We vertrekken ’s ochtends rond 7u in Malmö en rijden via de brug (indrukwekkend!) naar Denemarken, waar we na een korte controle mogen doorrijden. Je kan via Denemarken zuidelijk rijden maar dan moet je nog een veerboot nemen. De tijd die we daar mee “verliezen” is even lang als de omweg die je neemt via snelwegen, dus we beslissen om gewoon door te rijden en na een lange rit, die onverwachts keigoed meevalt (dankij Ipads en andere schermen!), zijn we rond 20u ’s avonds thuis. Maw Zweden is echt niet veel langer rijden dan pakweg Zuid-Frankrijk!

Ik denk dat ik kan zeggen dat we ons hart hier verloren hebben, en dan hebben we nog maar 1% gezien! De plannen om terug te keren worden al gesmeed, al weten we niet wat de zomer van 2021 gaat brengen op vakantievlak. Een grote mobilhome huren en gaan en staan waar je wil, dat is iets wat we zeker één van de komende jaren gaan doen!

Nog een paar weetjes of tips als je naar Zweden wil reizen:

  • het leven is daar niet goedkoop maar ook niet duurder dan in België
  • alcohol is daar amper te verkrijgen, ik mis soms wel eens een wijntje ’s avonds, dus best op voorhand je koffer vullen, hehe. Wij kopen wat biertjes met een laag alcohol percentage om de pijn te verzachten… 😉
  • het is zalig om met de wagen te reizen, naast de snelwegen rijden we vaak op kleinere banen waar je constant je ogen uitkijkt.
  • het weer is daar goed meegevallen, ik denk dat je het erg kan vergelijken met een Belgische zomer: kan warm zijn maar soms wat regen.
  • in de zomer gaat de zon daar redelijk laat onder, ideaal als de kindjes in bed liggen om nog buiten te zitten met een glaasje wijn – oops dat laatste was er dus niet. But you know what i mean.
  • als je twijfelt: gewoon gaan en laat je overweldigen door al het moois!

Nog een laatste zonsondergang om af te ronden!

Sverige, du är fantastik!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s